top of page

Чи можуть дорослі люди вчитися без болю?

Я помітила цю особливість мозку багато років назад. А з тих пір, як 15 років тому почала працювати ментал-коучем для бізнесу, лише підтвердила свої спостереження: навіть найталановитіші підприємці найчастіше не можуть вчитися легко і без болю, як це було в дитинстві.


Якщо максимально спростити процеси, які відбуваються при цьому з мозком, то все виглядає приблизно наступним чином. Припустімо, я запрошую до себе в компанію нового директора із зовсім іншими знаннями, досвідом та ідеями, ніж у мене. Щоб я змогла ці знання застосувати, мені спочатку необхідно їх прийняти. А для цього мені доведеться визнати: є щось, чого я не знаю. При цьому із мозком відбуваються кілька важливих процесів, у тому числі, виникають емоції: зазвичай це страх, сором, розчарування. Біль - це і є робота з такими емоціями.

Цей шлях потрібно проходити майже всім людям – але не всі до цього готові. Місяць тому я працювала із власником дуже великого бізнесу. У певний момент ми виявили одне слабке місце, яке дуже гальмувало комунікації, успішність і результативність фаундера. Але замість радості, бізнесмен вирішив різко обірвати комунікацію: «Мені вже досить, я піду». Він пережив ці емоції і обірвав контакт через їх нестерпність. Фаундер виявився не готовим до того, що навчання може проходити через біль.

У цієї проблеми є й інша сторона. Працюючи на зміни з емоційним інтелектом команди, я часто бачу, що насправді це робота з фаундером, з його можливостями і його ресурсом. Якщо його не навчати, він може гальмувати зміни.

Тому робота з командою без роботи з власником бізнесу – часто не має сенсу.

bottom of page