top of page

Бізнес, управління ресурсом і хвороби

Декотрі з бізнесменів, коли втомлюються і відчувають перевантаження, залишають свій бізнес та їдуть в Таїланд. Інші ж про власну крайню перевтому дізнаються під час посадки в літак, коли раптово відчувають тваринний жах, крайній ступінь страху. Так вони вперше розуміють, що все, що відбувалося з ними до сих пір, справді було панічними атаками, а не якоюсь дрібницею, як вони сподівались.


Прийнято вважати, що хвороби бізнесмена і його справа - ніяк не пов'язані. Якщо бізнес на етапі підйому, то власник просто не помічає своїх хвороб. Якщо на етапі плато, то бізнесмен пояснює свою хворобу чим завгодно, окрім як своїм перевантаженням або своїм надірваним ресурсом.


За моїми спостереженнями протягом 20 років роботи з бізнесменами, найчастіше у них зустрічаються такі "професійні хвороби" як панічні атаки, артеріальна гіпертензія, виразкова хвороба, депресії, надмірна алкоголізація.


Коли бізнесмен довгий час ігнорує межу свого ресурсу і не приділяє достатньо уваги його управлінню, це призводить до психосоматичних хвороб.


Будь-яке захворювання з часом стає хронічним - тиск підвищується назавжди, розладнується серцево-судинна система або розвивається виразкова хвороба. До певної межі ці процеси можна зупинити, щось підправити, змінити. Але воля і цілеспрямованість бізнесменів в даному випадку грає проти них. Там, де звичайний співробітник вирішує взяти лікарняний і відпочити, бізнесмен буде продовжувати йти до мети, ігноруючи нездужання.


Воля - зброя двосічна. І бізнесменам потрібно бути дуже уважним, щоб не поранитися тим її краєм, що обернений до них.

bottom of page